Scholing en certificering

HDN-certificaat én lasserkwalificatie
Productaansprakelijkheid is iets waar nog veel bedrijven onvoldoende rekening mee houden. Veel terugroepacties vinden hun oorzaak o.a. in onbenullige productiefouten die op de werkvloer ontstaan zijn. Maar veel recalls worden juist veroorzaakt door onvoldoende aandacht voor het hygiënisch ontwerp van een machine of procesinstallatie. Scholing en vakkennis zijn daarom belangrijke elementen om de verschillende ketenpartners te vrijwaren van juridische claims op het gebied van voedselveiligheid. Ontwerp en hygiëne zijn de uitgangspunten hiertoe en vormen uiteindelijk de basis voor de implementatie van HDN.
Binnen het Platform HDN is daarom een specifieke werkgroep bezig met de ontwikkeling van lesstof voor de diverse opleidingen. Deze werkgroep voorziet in opleidingen die van essentie zijn voor de implementatie en borging van de HDN methodiek.
Lasschool HDN Authorized Education Center
Tijdens de lasopleiding hygiënisch lassen komt zowel theorie als praktijk van deze methodiek aan bod. De cursisten worden op beide onderdelen getoetst. De praktijk- en theorietoets zullen worden beoordeeld door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL). Bij het behalen van een positief examenresultaat, wordt het NIL certificaat Hygienic Welder uitgereikt.
Naast een HDN-theorie-examen dient de lasser ook drie lassen te leggen die voldoen aan de ISO 9606-1/HDN onder accreditatie van het schema EN-ISO-IEC 17024.
De las die u legt voor het praktijk-examen kan worden aangeboden ter beoordeling voor een Lasserkwalificatie conform de EN-ISO 9606-1.
Zo heeft u na afronding van de lasopleiding zowel het NIL certificaat Hygienic Welder als een Lasserkwalificatie conform de EN-ISO 9606-1.
Professionals en
Voedselveilig produceren
Klassen HDN methodiek

De Europese regelgeving voor voedselveiligheid en de norm EN1672-2 vormen de basis voor de HDN methodiek.
HDN kent vier klassen.
• HDN 1 is de hoogste hygiënische klasse en betreft aseptische toepassingen.
• HDN 2 is voor toepassingen waarbij de installatie CIP gereinigd wordt.
• HDN 3 betreft de processen die na demontage gereinigd worden.
• HDN 4 omschrijft het overige non food gedeelte of wel de utiliteiten.

Verantwoordelijkheid

De voedselproducenten zijn zich meer en meer bewust van hun verantwoordelijkheid om hygiënisch en voedselveilig te produceren.
Deze verplichting voortkomend uit de ISO22000 leidt automatisch naar de bijbehorende normen zoals EN1672-1 (machineveiligheid) en EN1672-2 (hygiëne).

Aantoonbaar

De HDN-methodiek (Hygienic Design Network) borgt dat machines en procesinstallaties in de voedselproducerende en -verwerkende industrie aantoonbaar voldoen aan (Europese) regelgeving.
De methodiek is gebaseerd op de Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en
procesinstallaties. Alle bedrijven in de hygiënische procesindustrie en machinebouw kunnen gebruik maken van
deze methodiek.
Vrijblijvend advies
Wanneer? Op het moment dat het u uitkomt!
